уторак, 5. фебруар 2013.

Ram x 5

Pripremite se, ovo će biti dugačak post, ili se barem meni tako čini, zato sam ovoliko i odlagala da pišem o ovih pet ramova, a napravila sam ih pre mesec dana. Opet naišao "onaj" period, po malo radim ali nemam volje da o tome i pišem.
Dakle, ramovi!


 Prvo sam htela da samo postavim slikice novih ramova ali sam u medjuvremenu rešila i da ukratko objasnim kako i od kog materijala ih pravim jer mi se ovih dana javila devojka koja bi volela da proba nešto slično sa decom u vrtiću u kome radi. A ovako u slikama će sve biti mnogo jasnije.

Od tvrđeg kartona isečem "trake" koje će biti stranice rama, širina im je 4 cm a dužina zavisi od toga koliki ram želite odnosno za koju veličinu slike pravite ram.


  Karton koji ja obično koristim je oko 2-3 mm debljine, pa ih lepim u dva sloja, tako da se preklope kao kad se zidaju cigle. :-)


Zatim ih oblepim po ivici papirom a preko zalepim u "Г" isečen hamer u boji koja mi odgovara.


 Prema veličini rama isečem i pozadinu, na kojoj pri vrhu ostavim trouglasti otvor da slika može da se izvuče...


 i onda sledi ukrašavanje.

 A kad je reč o ovih pet ramova o kojima sam nameravala da pišem, oni su nastajali ovako.
 Papir po ivicama...

... preko hamer...


...pa ukrašavanje.

 Ram sa sneškom sam vam već spominjala u novogodišnjem postu, sada ću dodati još neke slike uz par komentara.


Krugovi od kojih je sneško sastavljen napravljeni su od 20, 40 i 60 papirnih trakica, po ivici plavo osenčeni.


Pre lepljenja za podlogu dodala sam šal, resice na krajevima su obavezne :-), šargarepa kao nos, komadi uglja kao oči, usta i dugmići, dve grančice za ruke, i na kraju šeširić sa belom trakom i pahuljom.

Da bih napravila sneg na kome sneško stoji iscepkala sam 2 parčeta belog papira, zatim sam ih malo izgužvala da dobijem neravnine kao kad sneg napada.


 Po ivici sam ih kao i sneška plavim pečatom osenčila i zalepila ih jednog preko drugog da bih dobila slojevitost snega, a onda kao dodatni ukras je poslužio lepak sa srebrnim šljokicama.

U gornjem levom ćošku je oblak takodje osenčen plavim mastilom, a zatim još nekoliko pahulja kojima sam u centru dodala po jednu tačkicu lepka sa šljokicama.


 Na poleđini slična slika, još jedan oblačić i 10-ak pahuljica.


To je bio prvi ram, ostalo ih četiri. :-)


Ovaj ram je rađen po ugledu na prvi ram koji sam ovde na blogu prikazala a koji sam pravila prošle godine u ovo vreme. Naravno, u mnogo čemu se razlikuju jedan od drugog što je i dobro, ipak su na neki način ostali unikati. O njemu neću mnogo pisati, samo jedna ili dve slike za one koji hoće da traže razlike :-)))))



To je bio drugi ram, ostalo ih tri!


Sledeći koji sam pravila je ljubičasti ram. Ovde sam prvi put primenila "Beehive" tehniku koju je osmislila Susan, mada sam se ja sa tom tehnikom upoznala zahvaljujući Pritesh. Gde god da odlučite da svratite naučićete dosta i nagledaćete se divnih radova rađenih kvilingom.


 Tom tehnikom sam pravila sve ove talasiće, vijuge, zavijutke, kako već da ih nazovem (moj mlađi klinja bi to verovatno nazvao "migulje":-))))) ) ali i latice cveta u gornjem levom uglu su ispunjene pomoću ove tehnike.


Još dva bela cveta, romboidni listići, leptir i po koja tufna. Za kraj sam po ivici celog rama prešla ljubičastim jastučetom za pečate (taj detalj se na slikama ne vidi).


A na poleđini vrlo jednostavno, samo dva leptirka.


Izdržite još samo malo, ostala su još dva rama.


Ovaj ram je prema prvoj zamisli trebalo potpuno drugačije da izgleda, u pastelnim nijanasama žute, narandžaste i zelene boje, ali pošto mi nikako nije išla ta kombinacija posle nekog vremena borbe sa samom sobom, ipak sam se odlučila za, meni jako lepu, kombinaciju zelene i ružičaste.



Ne znam za vas, ali mene ove boje baš oraspolože.


Bez leptirića ne bi bilo isto.


I naravno, poleđina rama.


Hej, stigli smo do kraja, peti i poslednji ram je pred vama.


U izradi ovog rama, u odabiru njegovih boja je učestvovao i moj sinčić predškolac. Sećate se onog mališe sa kojim sam pravila novogodišnju čestitku kod njega u vrtiću, da, da taj, o njemu vam i sad pričam.
Često on meni tako pomaže, pitam ga za savet šta bi lepše izgledalo i verujem u njegov sud.
Da li je i ovde dobro izabrao, šta vi mislite?
Ako još jednom pogledate sliku sa početka posta kako su nastajali ovih pet ramova videćete da je ovaj ram trebao da ima narandžasti okvir ali uz dogovor sa sinom promenila sam i stavila ipak beli hamer.
Narandžasta se našla na ramu samo kao cvetić, šara na leptiru i poneki kvadratić.


Toplo, veselo i razigrano (izgleda da mi nedostaje proleće).


Poleđina je isto tako vesela i u toplim bojama.


Ponosna sam na sebe što sam konačno napisala ovaj post a i na sve vas koji ste stigli do kraja. :-)))
Ali ipak, još uvek nije kraj.
Ako ste iz Aranđelovca ili budete u prolazu, svratite do cvećare "Đurđin kutak" i tamo ćete naći upravo ove ramove a uz to i neku čestitkicu.


E sad je kraj, pozdravljam vas sve puno!!!


19 коментара:

  1. Čudoviti okvirji za slike,
    zelo so mi všeč-težko bi izbrala le enega,
    lep pozdrav Tamara

    ОдговориИзбриши
  2. Oduševljena sam svim ramovima. Svaki je drugačiji, ali ne bih mogla da izdvojim neki posebno. Prelepi su.

    ОдговориИзбриши
  3. Baš si lijepo pokazala kako praviš ove divne ramove!

    ОдговориИзбриши
  4. Vau,prelepo!!!Jako mi se svidja!Obozavam kviling,ali nikako da savladam tu tehniku! Jos sam pocetnik :)

    ОдговориИзбриши
  5. Bas si se potrudila, svaka cast. Nego, ova pozadina ramova je samo papir u boji ili karton?

    ОдговориИзбриши
  6. Анониман6/2/13 19:19

    super si sve objasnila i sviđaju mi se jako tvoji ramovi :) Baš sam se i sama pitala kako sve to radiš, hvala na pojašnjenju :D
    veliki pozdrav

    ОдговориИзбриши
  7. Bojana, ja sam odusevljena. Toliko stroljenja i ljubavi!! Maher si u quillingu, zaista uzivam da gledam tvoje radove.. Na pragu sam da pocnem da eksperimentisem sa tom tehnikom, i tvoj blog ce mi biti glavni za smernice :)

    ОдговориИзбриши
  8. Draga moja , predivna si:) Osim što si nam sve detaljno objasnila i podijelila sa nama, svaki okvir je predivan, savršen,unikatan i inspirativan:)Hvala,hvala,hvala!!!

    ОдговориИзбриши
  9. Hvala vam svima, zbog vasih komentara se uvek osecam predivno.

    ОдговориИзбриши
  10. prelepo je sve :) Nego imam pitanjce kako pravis pahulje,leptirice tj kako ih seces?

    ОдговориИзбриши
  11. Hvala, Marija, to radim pomoću bušača, imaš ih raznih oblika, a trebalo bi da ih možeš naći u gotovo svakoj knjižari.

    ОдговориИзбриши
  12. Videcu da potrazim. Ako mozes reci mi koji karton koristis za ram napisala si malo deplji pa me zanima koliko debeo posto se ne vidi na slici? Pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  13. Hvala ti puno na pojašnjenju pravljenja ramova.. iako ja počela ali nikako nisam mogla da shvatim kako si lijepila uske komadiće okolo a da sve bude donekle lijepo za vidjeti.. sad evo već treći put sam ovdje i shvatila napokon jer sam došla do tog dijela..malo te kopiram nadam se da se ne ljutiš..uglavnom objavit ću post uskoro ako uspijem..sviđa mi se način kako si sve to napravila ..
    Puno te pozdravljam.. Klaudija

    ОдговориИзбриши
  14. Divni ramovi. Iskoristicu vase ideje za sopstvene potrebe. Narocito moju omiljenu kombinaciju zeleno roze... :)

    ОдговориИзбриши
  15. Одговори
    1. Opet se isto desava. Navodno, zbog velike posecenosti i pregleda slika dostigla sam dozvoljenu granicu za ovaj mesec. Slike ce se moci ponovo videti 17. marta (mislim, svasta). Dok to ne resim i pocnem na drugi nacin da postavljam slike, a ove stare zamenim, radove mozes pogledati na fb strani https://www.facebook.com/iza.duge.
      Pozdrav!

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...