недеља, 26. мај 2013.

Muzika i ljubav - uvek dobra kombinacija

    Izgleda da sam napravila potpuni pogodak sa albumom za zaljubljene i da se devojkama baš svidja (nadam se i njihovim dečkićima). Vrlo brzo nakon prvog albuma, pravila sam drugi u skraćenom izdanju (ako se sećate), a odmah posle njega sam po želji jedne K. krenula sa izradom trećeg. Medjutim, pošto je K. imala neke nove predloge i željice koje je trebalo ispoštovati a ja nisam imala rok za izradu (hvala joj na tome:-) ), dogovorile smo se da neke stranice ostavim kao u prethodnim albumima a druge da napravim potpuno nove sa dosta motiva vezanih za muziku. "Vaše želje su za mene zapovest." :-)
    Kada počinjem izradu nekog većeg rada, albuma ili radosnice, najpre na papiru pribeležim, recimo, broj stranica, njihove dimenzije i skiciram neke početne ideje...


 ...a onda prelazim na izradu.

Obično prvo pravim korice, pa preko njih prosudim da li je dobra odabrana kombinacija boja i ukrasa. Tako je prvo nastala prednja korica na kojoj je ram za sliku ukrašen sa nekoliko srca, note radjene kvilingom, ručno crtane "vijuge" i klavijatura, i srculence nekim slučajem baš na noti koja se zove "ti i ja", pardon na noti "MI".  ;-)


Zadnja korica je podeljena na crni deo na kome sam lepkom sa crvenim šljokicama iscrtala lozicu koja se zatim obmotava oko jedne dirke i prelazi na beli deo gde sam nastavila da je crtam tankim crnim flomasterom.


 Kod ovog albuma sam odlučila da stranice budu bele, crne i crvene, mada mi posle nije bilo jasno zašto (o, zašto) sam tako izabrala, jer su me crvene stranice baš namučile. Bile su mi "prejake", pa sam morala da ih "smirujem" sa dosta belih detalja.

Videćete, uostalom, na slikama o čemu pričam. Idemo redom.


(Ovo je mom starijem sinčiću najlepša stranica. Već sam pominjala da je on često pored mene dok radim ili svrati u pauzi igranja da mi kaže nešto lepo o onome što upravo nastaje.)


Malena srca koja sam koristila i na prednjoj korici, ovde sam iskoristila da od njih napravim leptiriće. Po dva srca okrenuta uglovima jedan prema drugom, flomasterom nacrtane antene i putanje leta i gotovo.
Trake papira koje su prelazile preko prostora za sliku nisam na tom mestu zalepila za podlogu da bi slika mogla da se podvuče pod tu traku i onda zalepi. Tako sam dobila utisak da neka srca prolaze iza a neka ispred fotografije.


Sledeće dve stranice su od crvenog hamera i tu se upravo vidi ono što sam ranije spominjala, da sam jarkost crvene boje ublaživala velikim belim površinama. Po jedna klavijatura na obe stranice, ivice sam im isekla talasastim makazama a zatim flomasterom iscrtala crne kružiće (kao na ovoj novogodišnjoj čestitki), pa je podsećalo na čipku...


...od crvenih cirkona sam napravila violinski ključ...


...na desnoj klavijaturi sam ponovo zalepila srca na notu "MI" (ovaj put dva srca), još dva leptira i dve zastavice i moja procena je bila da je dosta ukrašavanja.


Zatim slede dve crne stranice. Njih sam "ukrala" iz prethodnih albuma tako da su već vidjene. Sećate se ove lozice iscrtane lepkom sa šljokicama na kojoj "rastu" srca prekrivena štrasom.


Tu je i jedan produžetak strane da bih povećala broj mesta za fotografije,


a iz istog razloga su baš na tom produžetku i olovkom iscrtana srca u koja bi trebalo zalepiti isečke fotografije. Da bi K. lakše odredila koji deo slike želi da iseče, uz album je dobila i šablon.


Ponovo dolaze bele strane, ovaj put krivudave klavijature i puno srca...


...a onda opet "teške" crvene stranice.


Rešenje za njihovo ukrašavanje sam pronašla u raznim društvenim igrama kao što su domine,

 iks-oks,

 slagalice...


... i karte, uz dodatak dva leptira i kovertice za neku skrivenu poruku.


Opet sam ubacila dosta belih detalja i na kraju sam bila zadovoljna.

Još su dve strane ostale, crne, dakle već vidjene, a to su stranica sa sazveždjima i, naravno, nezaobilazne mace. :-)Ostale su još kartice da vam ih pokažem, koje se smeštaju u džepiće izmedju stranica. Sa jedne strane je prostor za fotografiju...

 ...a sa druge mesto da se nešto napiše, da li će to biti datum i mesto fotografisanja, objašnjenje slike (ukoliko je to potrebno), neki šaljivi komentar ili ljubavna poruka, to je sad već na vlasnici albuma.


Kako vam se čini, imate li neki predlog šta sam mogla drugačije da uradim, šta da promenim pri izradi nekog narednog albuma? Već se radujem svakom vašem komentaru.

Sve vas puno pozdravljam,
Bojana Iza Duge

15 коментара:

 1. Bojana, ovo je..... SJAJNO i vrlo, vrlo, vrlo <3 !!!

  Sve si uradila vrhunski, tako da je bilo koji dalji komentar na račun neke kritike suvišan. Nekom mogu da se dopadnu ili ne dopadnu boje, kao i motivi, ali to je stvar ukusa. A o ukusima se ....zna se... ne raspravlja !!! Ja nemam primedbe, jer si koristila po meni dve, odnosno tri, najefektnije boje za bilo koju kombinaciju i baš zbog toga izgleda mnogoooo moćno.

  Svaka čast !!! Mogu ti reći da si me inspirisala da napravim dva slična albuma za moja dva sina pod nazivom : "Dan kada si se rodio" . Biće im to odličan poklon za dvadeset peti, odnosno dvadeset drugi rođendan koji su pred kraj ove godine.

  Hvala Bojana na tome što si nešto ovako nesebično podelila sa nama i što si "neke" od nas inspirisala. :)))

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala tebi, Barbara, na podršci i uvek lepim rečima za moj rad.
   Jedva čekam da vidim albume za tvoje sinove, ja sam uvek u frci kad treba nešto za muškarce da napravim pa bih želela da vidim kako ćeš ti to rešiti.
   Pozdravljam te!

   Избриши
 2. Čudovito,
  koliko lepih detajlov
  krasno
  lep vikend Tamara

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala, Tamara, drago mi je ako se primećuje koliko sam pažnje posvetila svakom detalju.
   I ja tebi želim divan ostatak vikenda.
   Pozdrav!

   Избриши
 3. Ovo je tako divno... savršeno si sve uklopila! Svaka ti čast, tako je lijepo i uredno :)

  ОдговориИзбриши
 4. Bravo,majstore! Savršeno i prepuno lepih skladnih detalja...Ovo ne može da se nekome ne dopadne!!:)

  ОдговориИзбриши
 5. Hvala, Marinice, i hvala, Sandra, ne možete da vidite ali verujte da sam pocrvenela. :-)
  Pozdrav!

  ОдговориИзбриши
 6. Ja sam zanemela!
  Bolje mi je da ćutim, jer ovako nešto nikada neću dostići, ovoliko lepote na jednom mestu, pa sve tako precizno, pedantno, savršeno.
  Skidam kapu :)

  ОдговориИзбриши
 7. Predivno! Svaka cast. :)

  Pozdrav
  Vanja

  ОдговориИзбриши
 8. Анониман27/5/13 06:19

  Odlicno, svaka cast. Posao si obavila vrhunski.Mozes bit ponosna na sebe.
  Lp, Sonja.

  ОдговориИзбриши
 9. Ovo je prepredivno!! Mogu samo zamisliti koliko vremena i truda je uloženo u taj rad svaka čast! Odmah da kažem da ljepši album u životu nisam vidjela. Glazba i ljubav-kombinacija pun pogodak! POzdrav! :)

  ОдговориИзбриши
 10. Hvala i vama (Snežana, Vanja, Sonja i Katarina), nikad se ni ne ponadam da ću dobiti ovako lepe komentare ali me vi uvek ubedite da sam na pravom putu, i da zaista treba da budem ponosna na svoj rad, makar malo :-)

  ОдговориИзбриши
 11. Ovo je jednostavno prelepo!!! Svaka čast! Mojoj mami je uskoro rođendan, možda bih mogla da se okušam i u ovome, da je iznenadim. Moraću malo da jurim netom i gledam i učim :-)) Pozdrav

  ОдговориИзбриши
 12. Hvala, Ivana i Daniella, puno mi znače vaši komentari.

  ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...